måndag 6 maj 2013

Kalljästa frukostbröd.

Det har inte blivit så mycket kakbak alls på sistone. Skyller på "busy Life". Men jag har faktiskt bakat. Sonen skulle hjälpa mig med att flytta på syrener. Han skulle komma direkt från en kompis som han slaggade över hos. "Om du kommer så fort du vaknat, så bjuckar jag på frukost" mutade jag med förhoppningen att han skulle komma under dagtid (ungdomar har ju en tendens att kliva ur sängen när det börjar skymma... likt varulvar?). Sonen nappade på betet.

Dagen innan han skulle komma gick jag till affärn för att handla en god frulle. Därinne slog det mig att jag borde baka frukostbröd. Det är ju alltid lyxigt med hembakt bröd. Jag har ju inget recept som jag brukar göra, så jag gick till mjölhyllorna och läste recept på baksidan av olika mjölpåsar. På en påse stod ett recept som lät gott och lättbakat. Man skulle göra degen kvällen innan och låta den jäsa i kylen under natten. Sen nästa dag var det bara att grädda frallorna. Perfekt med minimalt med jobb dagen D. Här kommer receptet (ps. det var gott och lättbakat. Å sonen gjorde ett strålande jobb efter frukosten ;))

Kalljästa frukostbröd 12 stycken  

Ugnsvärme 200 grader

1/4 paket jäst (12,5 g)
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
10 dl vetemjöl Special

Kvällen före:
Smula ner jästen i en skål. Häll i lite av det kalla vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt det övriga vattnet, salt och de övriga ingredienserna. Rör ihop till en kladdig deg. Täck skålen med plastfolie och ställ den i kylen över natten (10-12 timmar).

Nästa morgon:
Klicka ut 12 bröd på plåtar med bakpapper. Låt stå i rumsptemp i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Höj ev värmen de sista 5 minutrarna för att få fin färg på bröden. Servera genast med andra goda frukosttillbehör.

Tips: fröna kan bytas ut till annat som t ex sesamfrön, små bitar av torkad frukost som fikon o aprikos 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar