onsdag 17 juli 2013

Granola.

Jag måste dela med mig av ett förslag på en egentillverkning av en laddning granola, en krispig variant av müsli. Det är så himla gott att äta sin egna granola till fil eller yoghurt. Skillnaden mellan müslin och granolan är att i den sistnämnda blandar man i äggvita för att få crunchet. Jag älskar när det är lite knaprigt och så. Man kan självklart ha i precis vad man vill. Här kommer recept på granolan jag gjorde senast.  

Granola, ca 10 dl    

Ugnstemp 175 grader 

Torra ingredienser:
1 dl havregryn
1 dl råggryn
1 dl dinkelflingor
1 dl boveteflingor
1 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1 1/2 msk kanel
1 msk kardemumma

Blöta ingredienser:
3 äggvitor
2 msk rapsolja
2 msk honung

Blanda i efter ugnen:
1 1/2 dl kokosflingor
1 1/2 dl rispuffar
1 dl banancrisp
1 dl tärnad o torkad fruktmix
1/2 msk kanel
1/2 msk kardemumma

Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i det blöta. Bre ut på bakplåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Ta ut och rör om. Sätt in i 10 minuter till. Ta ut och rör om. OM du vill ha ännu krispigare och mer färg, låt stå inne en stund till men se upp så det inte bränns. Låt svalna och blanda sen i resten av ingredienserna. Förvara i tät burk.

 

Skåneåsar.

Jag hittade en tub mandelmassa i kylen, öppnad men fullt duglig att använda. Vad kan man göra med mandelmassa, tänkte jag och bläddrade i Sju sorters kakor. På sidan 129 hittade jag ett recept som krävde mandelmassa. Ja helst egengjord, men det var inte syftet med dagens bak att göra ännu mer massa. Det här receptet är helt nytt för mig. Jag har aldrig hört talas om Skåneåsar och än mindre ätit någon. Så, det var bara att kavla upp ärmarna och ge sig på en nyhet på kakfronten. Och jag misslyckades utseendemässigt. Som vanligt är jag sämst på kakbak vad gäller design och look. Det kan ev bero på att jag halverade ingredienserna för jag hade inte tillräckligt hemma. Men smaken var superduper trots att jag gjorde en lightversion... jag hade minimjölk i toscasmeten, hahaha (velly funny :))

Skåneåsar ca 45 st

Ugnstemp 200 grader, varmluft 175 grader

Mördeg:
4 dl vetemjöl
175 g smör
1/2 dl socker
1 äggula

Mandelmassa:
2 dl (125 g sötmandel)
1 1/2 dl socker
1 äggvita
eller
250 g färdig mandelmassa

Toscasmet:
1 1/2 dl (75 g) hackade nötkärnor
3/4 dl socker
75 g smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Hacka samman alla ingredienserna till mördegen och låt vila kallt en stund. Skålla och skala mandeln till mandelmassan. Mal den och blanda med sockret. Rör i äggvitan. Eller använd färdig mandelmassa. Dela mördegen i 4 bitar och kavla ut dem, ev mellan plastfolie, ca 10 x 30 cm. Lägg en sträng av mandelmassa i mitten och vik över kanterna. Lägg längderna med skarven nedåt på smord plåt eller bakplåtspapper. Halvgrädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Gör under tiden toscasmeten. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm massan försiktigt under omrörning tills allesammans tjocknat något. Ta ut plåten ur ugnen. Bred toscasmeten över längderna och sätt in plåten ytterligare 7-8 minuter eller tills toscasmeten fått en vacker färg. Låt längderna svala och skär dem sedan i ca 2 cm breda bitar på snedden.

  
Så här tjocka borde de ha varit 
    

söndag 26 maj 2013

Pinocchiotårta.

Vi har haft födelsedagskalas. Eftersom vi är hyfsat många som kalasar brukar jag göra en tårta som räcker till många. Pinocchiotårtan som jag bjuder på här har jag gjort många gånger. Den blir alltid väldigt ful (apropå det ska jag bjuda på en anekdot från förr lite längre ner), men nu kände jag pressen att jag måste lyckas något sånär eftersom jag ska blogga om tårtan. Det var häftigt att hitta receptet i Sju sorters kakor för det hade jag inte trott. Tårtan har många namn: Brittas sommartårta, Mammas marängtårta, Glömmingetårta mm. Jag väljer namnet Pinocchiotårta för det låter coolast. Tårtan består av sockerkaka och maräng. Receptet är för en laddning. Jag brukar göra det dubbla för att få en jättetårta - stor som en ugnsplåt.

Pinocchiotårta ca 12 bitar

Ugnstemp 175 grader, varmluft 175 grader

75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk 

Maräng:
5 äggvitor 
2 dl socker
1 påse mandelspån 

Fyllning:
3 dl vispgrädde
(bär) 

Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg i det i en långpanna 30 x 40 cm. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, ett i taget och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten i långpannan. Vispa vitorna till hårt skum, vänd ner sockret och vispa ytterligare i några minuter. Bred marängen lite ojämnt över smeten i formen. Strö på mandelspån. Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min. Låt svalna något. Lossa från papperet och dela den mitt itu på längden eller tvären. Vispa grädden och bred den över den ena halvan med marängsidan uppåt. Lägg ev på jordgubbar eller andra bär. Lägg den andra halvan ovanpå med marängsidan uppåt. Här brukar min blir skitful och mosig så jag brukar bre grädde även överst och dekorera med bär. Ingen märker nåt ;)      

Blev ju jättefin denna gång. Gubbarna hade hjärtform <3  

Så här ska det se ut egentligen...
 
Köpegodsaker  blev det också... sorry :P   
 
"Det var tvillingarnas 17:e födelsedag den 17 maj. Jag gjorde släktens favorittårta, den med många namn: Brittatårta, Pinocchiotårta och allt vad den heter. Bottnarna består av sockerkaka och maräng. Jag gjorde dubbel sats, 2 långpannor eftersom vi skulle bli rätt många. Bottnarna blev lyckade, men det var när jag lossade dom från bakplåtspappret som det gick snett. Det blev lite mosigt om man säger så. Släkten dyker upp och det är dags att fira födelsedagsbarna. När vi är i köket och sonen får syn på min skapelse utbrister han: " Kan du fortfarande inte göra den där tårtan? Den ser ut så där varje gång!" Farfar asgarvar. Jag måste försvara min tårta och säger: " men den är ju god. Spelar roll hur den ser ut. Vi ska ändå strax skära i den och äta upp den." Farfar fyller i: "och så mosas den sönder ännu mer i magen." Sonen: "Sen när den kommer ut så har den en perfekt form. Så gott som intakt!" Mera skratt. Vitsig pojk man har. Så kommer barnens far in i köket och frågar vad jag har gjort med balkongräcket "det är ju alldeles kladdigt. Man fastnar i det!" "Jag oljade in det igår", sa jag stolt. "Har du oljat in ett metallräcke?" "Vadå metall? Det är ju av trä", säger jag. Han tvingar ut mig på balkongen, knackar på det kladdiga räcket och ett metalliskt ljud uppstår. "Det här är metall. Det är lackat så att det ska se ut som trä. Oljan kommer inte sjunka in. Du måste torka bort det." Brorsan hakade på: "ser du inte muttrarna?" Alla gapskrattar. Jag muttrade nåt om att jag måste sätta på mer kaffe... ;)"

      
Extremt ful :)

tisdag 7 maj 2013

Knäckig äppelkaka.

Vill du göra succé hos dina gäster? Vill du höra mmm, åååå, aaah runt matbordet? Är du redo för ett recept som kommer ha strykande åtgång? Då har jag vapnet här nedan. Receptet är hämtat ur Allt om mat. Det är galet gott med rikligt med vaniljvisp!

Knäckig äppelkaka 6-8 portioner

Ugnsvärme 175 grader

1 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält smör 
2-3 fasta syrliga äpplen 
1 tsk kanel
1/2 msk socker

Till servering
Vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljglass om man gillar det mer

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop ägg och socker så det blir riktigt pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver o smält smör. Rör till en jämn smet. Häll i en smord och bröad form med löstagbar botten (28 cm). Bred ut smeten (min var kompakt o glansig och lossade lätt från skålen = perfekt knäckighet sedan ;)). Skölj kärna ur och klyfta äpplena tunt. Stick ner klyftorna i smeten. Pudra över med kanel och socker. Grädda mitt i  ugnen i ca 40 minuter tills den stannat i mitten. prova med en sticka om du har (har inte jag :)). Servera med vaniljvisp. Grattis!

 

måndag 6 maj 2013

Kalljästa frukostbröd.

Det har inte blivit så mycket kakbak alls på sistone. Skyller på "busy Life". Men jag har faktiskt bakat. Sonen skulle hjälpa mig med att flytta på syrener. Han skulle komma direkt från en kompis som han slaggade över hos. "Om du kommer så fort du vaknat, så bjuckar jag på frukost" mutade jag med förhoppningen att han skulle komma under dagtid (ungdomar har ju en tendens att kliva ur sängen när det börjar skymma... likt varulvar?). Sonen nappade på betet.

Dagen innan han skulle komma gick jag till affärn för att handla en god frulle. Därinne slog det mig att jag borde baka frukostbröd. Det är ju alltid lyxigt med hembakt bröd. Jag har ju inget recept som jag brukar göra, så jag gick till mjölhyllorna och läste recept på baksidan av olika mjölpåsar. På en påse stod ett recept som lät gott och lättbakat. Man skulle göra degen kvällen innan och låta den jäsa i kylen under natten. Sen nästa dag var det bara att grädda frallorna. Perfekt med minimalt med jobb dagen D. Här kommer receptet (ps. det var gott och lättbakat. Å sonen gjorde ett strålande jobb efter frukosten ;))

Kalljästa frukostbröd 12 stycken  

Ugnsvärme 200 grader

1/4 paket jäst (12,5 g)
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
10 dl vetemjöl Special

Kvällen före:
Smula ner jästen i en skål. Häll i lite av det kalla vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt det övriga vattnet, salt och de övriga ingredienserna. Rör ihop till en kladdig deg. Täck skålen med plastfolie och ställ den i kylen över natten (10-12 timmar).

Nästa morgon:
Klicka ut 12 bröd på plåtar med bakpapper. Låt stå i rumsptemp i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Höj ev värmen de sista 5 minutrarna för att få fin färg på bröden. Servera genast med andra goda frukosttillbehör.

Tips: fröna kan bytas ut till annat som t ex sesamfrön, små bitar av torkad frukost som fikon o aprikos 

 

tisdag 16 april 2013

Croissanter.

Idag testade jag på att baka Croissanter eller Franska gifflar som de också kallas. Croissant betyder halvmåne och kan vara förkrossande goda. Nybakade med Philadelphiaost och hallonmarmelad... Mm, ljuvligt...

Jag var olydig idag. Avvek nämligen från Sju sorters kakor och letade fram Vår bakbok istället. Jag hade ett jästpaket i kylen med utgångsdatum 17 april dvs i morgon och tänkte att jag ska göra nåt med jästen. Kakor är jag hjärtligt less på. Det är dags att jobba med kroppen. Kropp o själ. Då är det perfekt att jobba med en jäsdeg. Jag slog upp bakboken på måfå och hamnade på croissantsidan. Tja, varför inte? Jag har ju tänkt våga mig på wienerbröd härnäst, så croissanter är ju en bra intro. Det är ju lite samma princip med kavlandet. 

Jag plockade fram de få ingredienserna och satte på ugnen på uppvärmning. Det är inget större jobb att få ihop degen. Jag har förstått att de bästa bröden blir dom som knådats länge och väl. Jag vill inte använda maskin utan knådar för hand. Jag inbillar mig att det ger extra kärlek i bröd vilket gör dom godare. Det är också själva knådandet som har den terapeutiska effekten, tycker jag. Jag blev dock varm idag. Det var en väldigt tung deg, lite seg. Jag använde ekologiskt mjöl - gör det nån skillnad tro? Den kändes grövre. Sen har jag sån träningsvärk överallt, även i armarna så man var väl lite mesig idag. Jag kämpade på med min deg och knådade i 7 minuter tills den blev väldigt fin och smidig.

Det som är annorlunda med detta bak jämfört med andra matbrödsbak är att degen inte ska jäsa före utbaket. Man ska direkt efter knådningen kavla ut degen och kavla in matfettet. Det stod margarin i receptet, men jag köper aldrig sånt läbbigt. Jag använde normalsaltat smör.  Smöret måste vara kylskåpskallt för då går det lätt att hyvla. Mitt smör mjuknade snabbt så det blev katastrofala klickar mot slutet. När man hyvlat smör och lagt på halva degen, så viker man över degen flera gånger om. Kavlar, viker, kavlar, viker. Jag tror jag vek och kavlade alldeles för få gånger för det blev inte så frasigt som en croissant ska vara. Dessutom var jag för långsam. Man måste jobba snabbare med såna här degar.  Smöret sipprar gärna ut och kladdar ner och gör det svårkavlat. Men man lär sig :)

Jag gjorde två "rundlar" och delade varje rundel i 8 tårtbitar. Rullade ihop och placerade på bakpappersklädda plåtar. Där fick dom jäsa 30 min före gräddning. Efter 15 minuter i ugnen, så fick dom svalna på galler. Jag provsmakade ett par stycken och blev nöjd med smaken  för goda är dom. Dock var dom lite för "tunga" för att vara croissanter. Jag frös in resten. Dessa kan man tina upp i 200 graders ugn i ca 5 minuter. Så läser jag att man kan frysa in dom ogräddade och ta fram vid behov och grädda. I en månad kan man ha ogräddade croissanter i frysen. Surt att jag läste det efter jag har gräddat alla.

Croissanter - Franska gifflar 16 stycken 

Ugnstemp 225 grader

2 1/2 dl vatten
50 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl eller vetemjöl special
125 g kylskåpskallt smör
1 ägg till penslingen

Värm vattnet till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt ägg, salt och nästan allt mjöl. Spaa resten av mjölet till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Ta upp den ojästa degen på mjölat bakbord och kavla ut till en tunn kaka, ca 30 x 40 cm. Hyvla smörskivor på halva degen och vik över den andra halvan. Kavla ut degen igen och vik den så att det blir 3 deglager. Kavla och vik 2-3 gånger till. Dela degen i 2 delar. Forma dom till bullar. Kavla ut dem till tunna runda kakor ca 30 cm i diameter. Skär varje rundel tvärsöver till 8 trekanter (tårtbitar). Rulla ihop dem mot spetsen. Tänj lite i degen så att snibben kommer på undersidan. Lägg gifflarna på plåt, smord eller på bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Mina pics:  

måndag 1 april 2013

Pausunderhållning.

Nä, har inte fått några bakslag, haha, bara varit lite frånvarande. Tills jag är igång kommer här en liten skojig strip signerad Gary Larson 


  

onsdag 27 mars 2013

Ha en riktigt GLAD påsk ;)

Glad påsk alla goa kakmonster!
 
 



Lättlagad och trevlig Påskkaka

1 dl socker
4 ägg
2 dl torkad frukt
1 tsk salt
1 dl farinsocker
4 msk citronsaft
nötter
2 liter whisky

Ta fram en mellanstor skål.
Kolla whiskyn genom att smaka.
Häll whisky i ett decilitermått och drick.
Upprepa.

Sätt på elvispen. Smaka återigen på whiskyn, om den fortfarande
håller kvalitén.

Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker och vispa
igen.

Kolla om whiskyn fortfarande är god, drick ännu en kopp.
Schtäng av elvischpen.

Knäck två hönor och schläng i schkålen, med all torkad fjukt.
Schätt på elvischpen igen...
Om den fjuktade torken fastnar i schkålen, vrid loss den med en
muvschkrejsel.
Schmaka sen om whiskyn forfarande är god.
Schen schka du schila 2 dl schalt, eller nåt schånt.
De é inte schå noga.
Kolla whischkyn.

Schila citronsaften, lägg till en ma...sched... och schå socker,
eller nåt, va fan.
Schmörj ugnen.
Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga av elvischpen.
Schläng ut schkålen genom fönschtret, icg....schå kolla schen
whiskyn.

Gå å lägg dej....4