onsdag 27 mars 2013

Ha en riktigt GLAD påsk ;)

Glad påsk alla goa kakmonster!
 
 



Lättlagad och trevlig Påskkaka

1 dl socker
4 ägg
2 dl torkad frukt
1 tsk salt
1 dl farinsocker
4 msk citronsaft
nötter
2 liter whisky

Ta fram en mellanstor skål.
Kolla whiskyn genom att smaka.
Häll whisky i ett decilitermått och drick.
Upprepa.

Sätt på elvispen. Smaka återigen på whiskyn, om den fortfarande
håller kvalitén.

Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker och vispa
igen.

Kolla om whiskyn fortfarande är god, drick ännu en kopp.
Schtäng av elvischpen.

Knäck två hönor och schläng i schkålen, med all torkad fjukt.
Schätt på elvischpen igen...
Om den fjuktade torken fastnar i schkålen, vrid loss den med en
muvschkrejsel.
Schmaka sen om whiskyn forfarande är god.
Schen schka du schila 2 dl schalt, eller nåt schånt.
De é inte schå noga.
Kolla whischkyn.

Schila citronsaften, lägg till en ma...sched... och schå socker,
eller nåt, va fan.
Schmörj ugnen.
Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga av elvischpen.
Schläng ut schkålen genom fönschtret, icg....schå kolla schen
whiskyn.

Gå å lägg dej....4

måndag 18 mars 2013

Wienerstänger.

Slutligen testade jag att baka en kaka som blev prisbelönt 1945. Den såg lite avancerad ut, men det var inte så farligt. Jag fick inte till dom så elegant som på bilden, men blev nöjd ändå. Man känner igen kakan iallafall. En sprits hade väl vart smidigt, men den glömde jag så jag duttade sylt med en Irish coffee-sked. Funkade bra men det tar lite längre tid. Jag tror att längderna skulle varit lite tjockare. Då hade det blivit en djupare skåra att fylla med sylt. Eftersom jag har en förmåga att få platta kakor, så flyter ju även sylten ut. Det ger ju ingen elegans direkt. Nåja det var första gången. Man lär sig. Det är första gången jag bakar med hjorthornssalt. Alltså, gör man pulvret av hjorthorn? Låter hemskt. Måste forska. Läs här.   
Smaklig spis och adjöken på en stund. 

Wienerstänger ca 60 st  

Ugnstemp 200 grader, varmluft 175 grader

250 gram smör eller margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg 
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthorssalt

Fyllning:
3-4 msk fast röd sylt

Glasyr:
2 dl florsocker
1 1/2-2 msk vatten

Rör matfett och socker. Tillsätt äggen, ett i taget och mjölet blandat med hjorthornssaltet. Arbeta till en smidig deg. Dela degen i fyra delar. Forma ca 40 cm långa längder. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten på varje längd. Fyll med sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Blanda ingredienserna till glasyren. Bred den på de varma längderna. Skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.  

Rätt fina ändå :) 
     

Märtas skurna chokladkakor.

En klassiker på kakbordet är dom här skurna kakorna. Inte min favvo, men jag gjorde dom ändå för att bryta av lite med nåt med kakao. Överraskande nog blev mina chokladkakor fantastiskt lyckade och knapriga som om jag köpt dom på konditori. Dom här var roliga att baka. Degen vart så himla fin. Dessutom smakar dom mycket bättre eftersom jag har gjort dom själv. Finfint till kaffet. Vem Märta är vet jag inte med det är hennes recept. Presenterar med stolthet recept och bilder:  

Märtas skurna chokladkakor ca 60 st

Ugnstemp 200 grader, varmluft 175 grader

200 gram margarin eller smör
2 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker

Blanda alla ingredienserna till en smidig deg. Dela degen i 6 delar. Forma dem till rullar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Skär dem varma i 2 cm breda sneda bitar.

Perfekt design ;)
 

Torplyckor.

Den här kakan vart min favvo av de fyra jag gjorde. Supergoda trots att de blev platta (skulle haft i mer mjöl). Jag använde extrasaltat smör till dessa och det tror jag lyfte kakan till en godare nivå. Jag valde detta recept för att det innehåller rågmjöl. Jag har en påse rågmjöl som jag inte vet vad jag ska ha det till. Så perfekt om man kan baka småkakor med det. Kakans namn är underbart. Å lycklig blir man av kakorna. Fett goda :P 

Torplyckor ca 50 st

Ugnstemp 175 grader, varmluft 175 grader

3 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
150 gram margarin (jag använde extrasaltat smör)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienserna. Rulla degen till fingertjocka längder. Skär dem i ca 5 min långa bitar. Tryck till dem med en gaffel. Lägg på en smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Jag lägger över nygräddade kakor på ett galler. Har märkt att dom blir godare då.

Torplyckor ska se ut så här, modell finsk pinne, men mina blev platta  
 

Citronstänger.

På sidan 93 finns ett recept på Citronkakor som är skitlätta att göra. Dock ska degen stå i kylen en timme, så jag började med denna deg och gjorde de andra kakrecepten medans degen var i kylen. Väldans effektivt ;) Jag började med recept Torplyckor då dessa endast kräver 175 graders värme, övriga kakor 200 grader (jag var ovanligt smart igår ;)).

Citronstänger ca 30 st

Ugnstemp 200 grader, varmluft 175 grader

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
75 gram smör eller margarin
1 litet ägg

Pensling:
1 ägg

Hacka samman mjöl, socker, bakpulver, rivet citronskal och matfett. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt 1 timme (I told you ;)).

Rulla ut degen till lillfingertjocka stäbger. Skär dem i ca 5 cm långa bitar. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. 

 
Hyfsat lik bilden i boken ;) 

Kakorgie.

Jag frågade min kollega: "Om man bakar fyra sorters kakor fast man egentligen borde softa och ta det lilla lugna; vad är det för fel på en? Jag har dessutom skitrörigt hemma för jag är mitt i en tapetsering (är ju en smula pedantisk och gillar inte att ha stök för det stör mig). Vad är det jag saknar i mitt liv? Vad flyr jag från? Vad skulle Dr Freud sagt?" undrade jag oroligt och höll krampaktigt i en plastbytta fylld med kakor. Hon stirrade på mig. "Eeh, ja du. Du har kanske en längtan efter att bli hemmafru?" Hahaha, jag hemmafru, vilket skämt! Sekunden efter såg jag mig själv i den situationen och tänkte: wow, det hade ju vart grymt! Jag är inne i nån kreativ fas och vill pyssla, måla, skriva, laga mat, inreda, träna, baka, läsa, blogga och fota mest hela tiden. Tänk om man hade det så hela dagarna. Så kommer den (i fantasin) dösnygge, underbare, perfekte maken hem från jobbet och ser lystet på mig, borstar bort mjöl från min söta lilla nästipp (hm) och säger: "honey, jag har saknat dig hela dan..." Vakna, vakna, jobbet kallar! ;) Jag har hursom inget svar på min fråga. Jag är bara så här. All in tills jag tröttnar :)

Åter till gårdagen. Jag satte på radion, station 107,5 som körde mixad 80-talsretro. Så kavlade jag upp ärmarna och tände ljus (liksom min guru Mette Blomsterberg gör i sina bakprogram), slog upp kakboken och hamnade som vanligt på den flottiga sidan 90. Bläddrade fram nån sida och ser två superenkla kakrecept, bläddrar en sida till och hittar ytterligare två kakor jag vill baka. Fyra sorter på kakfatet? Okidok. Läste igenom recepten och konstaterade att det var ungefär samma grunddeg. Jag plockade fram samtliga ingredienser och kollade att jag hade tillräckligt med ägg och smör. Och mjöl... Allt jag hade gick åt visade det sig. Så satte jag igång och jag hade hemskt trevligt. Det tog sin lilla tid och mycket blev det, men det var kul. Dock måste jag säga att jag är jäkligt less på kakor just nu. Har ju bara ägnat mig åt kapitel småkakor hittills. Jag ska blogga om de fyra recepten jag gjorde, men sen får det bli kakpaus. Nåt som är bra är att man kan frysa in kakor. Å bjucka arbetskamrater förstås :) 

  

måndag 11 mars 2013

Baba Ganoush.

Jag älskar namnet på den här röran med mosad aubergine. Baba Ganoush. Låter så älskvärt och rart. Som älskling. Klart man måste testa att göra en sats med nånting som låter så fint. Jag gjorde en liten laddning igårkväll. Andra gången på kort tid som jag rör ihop en Baba G. Det är hemskt gott. Passar utmärkt till kött och sallad. Istället för sås om man typ bantar. Du hittar Baba Ganoush i kök från mellanöstern. Libaneser har alltid med den i sina menyer. Jag hade en aubergine i kylen som började se lite tråkig ut. Dags att göra nåt med den helt enkelt. 

Baba Ganoush

1-2 auberginer
2 tsk tahini (sesampasta - finns på burk)
1/2 citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
salt, peppar
ev 1 msk olivolja
färsk mynta

Värm ugnen till 250 grader. Skär ett par snitt i skinnet på auberginerna, lägg dem på en plåt och ställ in i ugnen. Rulla runt dem då och då. Auberginerna är klara när de är riktigt mjuka och har fått lite grillfärg. Dra av skinnet och pressa ut överflödig vätska med hjälp av ett durkslag. Mixa inkråmet från auberginerna tillsammans med tahini, citronsaft, spiskummin och vitlök. Mixa till en jämn röra. Blanda eventuellt i en skätt olivolja och smaka av med salt och peppar. Dekorera med ett par myntablad.

Mina bilder:

 
 

Bakfull bakar matiga piroger.

Igår var jag lite bakis efter en kul fest. Tyvärr är det så att när jag är sådär bakisseg så blir jag alltid sugen på nåt onyttigt, men åt det salta hållet. Det blev således ingen bakning av kakor eller liknande i helgen, men kaveln åkte fram ändå. Grejen är den att jag ska bjuda familjen på middag om ett par helger. Jag grunnade lite på vad jag ska bjuda på och plockade fram en gammal kokbok med gamla godingar. Vår kokbok från typ 80-talet. Jag tänkte att jag skulle bjuda på husmanskost, inte så supermodern mat utan riktig mat från förr. Nån köttgryta och kanske man skulle göra ett stort lass Chili con carne som pojkarna kan ta med sig i matlådor till jobbet. Tänkte jag och letade fram receptet på Chili con carne. Jag slår upp boken på måfå och prickar in sidan med Chilireceptet på första försöket. Hur knäppt som helst. 

Så råkar jag titta på sidan efter (sid 308) och ser ett recept på Kryddigt kött- och grönsaksfräs. Ögnar igenom ingredienserna och ser att det är vitkål i köttfärsröran. What a sign! Jag som precis undrade vad jag ska göra av det enorma vitkålshuvudet i kylen. "Jag ska göra köttfärsröra här och nu", bestämde jag mig. Mina planeringar inför familjemiddagen var som bortblåst (fast jag vet vad jag ska bjuda på. Inte Chili con carne iaf ;)).
Vad gör man med fräs dårå? Jag ska göra piroger och resten av röran fryser jag in! Jag visste att jag hade ett paket Findus Smördeg i frysen sen urminnes tider. Jag tog fram det för att låta plattorna tina och läser på paketet: bäst före juli 2012. Oj då. Äh, vad kan hända? (jävligt torra o knepiga att jobba med, men i övrigt ok ;))

Så idag bjuder jag på det supergoda receptet som stillar bakfulla begär och passar in i min kak- och bakblogg för jag använde faktiskt smördeg och kavlade dessutom litegrann. Så det så. Smaklig spis!    

Smördegspiroger med kryddigt kött- och grönsaksfräs

300 gram nötfärs
1 gul lök
2 morötter
300 gram vitkål (5 dl strimlad)
1-2 msk margarin/smör
1-2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 krm malen kardemumma
1 msk senap
1 msk äkta soja
1 köttbuljongtärning
1-1 1/2 dl vatten
salt o peppar
1-2 paket smördegsplattor (1 platta ger 2 piroger)

Ta ut plattorna och låt dem tina. Skala lök och morötter. Finhacka löken och grovriv morötterna. Finstrimla vitkålen. Bryn fettet i en gryta. Fräs lök o morötter. Öka värmen något. Lägg i färsen och stek under omrörning tills den är jämnt grynig. Lägg sedan i vitkål, pressa i vitlöken, övriga kryddor, smulad buljongtärning och häll i vattnet. Koka under lock på svag värme ca 10 min. Smaka av. Röran passar både till ris eller i pajskal eller som här piroger.   

Kavla ut smördegsplattorna och dela i 2 delar. Lägg på nån matsked köttfärsfräs på varje. Vik över degen och stäng igen med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och in i 225 graders ugn cirkus 15 minuter. NJUT!!!

Här är mina bilder (obs pirogerna är fett fula, ok, men de smakar gudomligt :)):

Bakfyllemat :)


 

onsdag 6 mars 2013

Gaffelkakor med havresmak.

Jag hade inte tänkt baka nånting i afton utan vänta med det till helgen. Men när jag sitter i tv-fåtöljen och glor på Sveriges Mästerkock med molande värk i magen och sugen på nåt gott (jepp, pms big time), så förflyttar jag mig, utan att blinka, till köksregionen under första bästa reklampaus och tar fram de få ingredienserna till kvällens recept. Återigen är det sidan 90 som lockar till dumheter. Jag kör enkelhet så här på vardagskvällarna. Gaffelkakereceptet verkade görlätt, som dom skulle sagt i Göteborg. 4 ingredienser. Sånt man har hemma. Perfa! Jag delade smöret i bitar och blandade med sockret. Det tar sin lilla tid att röra ihop kallt smör med socker, så skålen fick följa med till fåtöljen så jag inte missade matprogrammet. Mm, så gott det doftar om extrasaltat smör.

Under nästa reklampaus tillsatte jag torrvarorna. Jag jobbade ihop degen med handen. Först trodde jag att jag tagit i för lite fett (eller för mycket mjöl) för degen var torr och svår att få ihop. Ska jag tillsätta lite vatten kanske? Så kom jag att tänka på mördeg som man alltid måste röra ihop snabbt så att smöret inte blir för varmt och gör degen svårjobbad. I detta fall vart det en fördel för jag lyckades arbeta in mjöl och gryn i fettet så det blev en fin deg. Reklampausen tog slut i samma veva så jag slängde in degen i kylen och kollade klart på Sveriges Mästerkock.  

Så tog jag ut degen och delade den i 4 delar. Rullade längder som jag sen delade i ett antal mindre delar, jag räknade inte. 50 st borde det ha blivit. Jag som slarvar fick 42 st i olika storlekar. Stabilt, hahaha. Jag smörjde bakplåtspapper och formade kulor av dom här småbitarna. Lade dom sen på plåten och plattade till med en gaffel. Blev så fint så. Skjuts in i ugnen. När jag kikade genom ugnsluckan efter ca 7 minuter så såg jag att kakorna flutit ut och i varandra. Återigen har jag slarvat. Har tvingat 42 kakor att trängas på en plåt. Borde haft två plåtar. Space för tusan. Hur hade det sett ut om jag hade haft 50 kakor på plåten? Poor little things. Efter 10 minuter doftar det ljuvligt i hela rummet och jag tar ut dessa underbart goda kakor. 1,2,3 kakor åkte ner i mitt gap. Så spröda och läckra. Är du sugen på nåt gott och superlättlagat till en kopp te; gör gaffelkakorna. Här är receptet:

Gaffelkakor med havresmak ca 50 st

Ugnstemp 200 grader, varmluft 175 grader

200 g margarin eller smör
4 msk socker
1 1/2 dl havregryn
3 dl vetemjöl

Rör matfett och socker. Tillsätt havregryn och mjöl. Forma degen till runda kulor. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Platta till dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Mina bilder:

 

Kransekager.

Jag ville baka nåt enkelt redan ikväll och bläddrade i boken för att hitta ett recept som innehåller ingredienser som jag råkar ha hemma. Valet föll på Kransekager på sidan 90. "En god mandelkaka från Danmark" som den beskrivs som. Ingredienserna är få och de verkade vara extremt lättbakade, så jag satte igång. Strax före kl 22 på kvällen. 

Klockan är nu strax efter halv tolv på natten och jag vet varför jag inte bakat så mycket kakor i mina dar. Det är för att jag är FULLSTÄNDIGT VÄRDELÖS på det. Yes, så är fallet. Men, innan du går vidare till nån annans blogg, Kransekagorna blev fantastiskt GODA! Fula, men mycket goda. Ugly, but very delicious. Härligt sega med mandelsmak. Citronskalsraspet förhöjer det än mer. 

Det jag misslyckades med är att rulla snygga jämnlånga och jämntjocka pinnar och att göra dom trekantiga. Jag misslyckades med att göra en pappersstrut med ett nålfint hål i spetsen. Nästa gång använder jag en riktig sprits. Jag hade dom en längre tid i ugnen (vanlig) än det angivna i receptet. Jag slängde in mandelmassesmeten i frysen för att få den mer formbar (smart idé. Skulle haft mer tålamod med att kyla smeten). Hade en droppe för mycket ättiksprit i kristyren. Mandelmassan var för kletig. Kanske det beror på taskig kvalitet?  

Men jag gav mig inte. Jag fullföljde uppdraget och skrattade gott när jag såg hur platta och tjocka mina pinnar blev i ugnen. Inte särskilt likt bilden i boken, haha. När de svalnat så garnerade jag med min hemmagjorda sprits. 2 cm kristyr dränkte den stackars kakan. Herregud, så där fint som på bilden kan inte jag spritsa. Fick skrapa bort lite med en sked. Garnityren såg värre ut än ett ostädat tonårsrum. Provsmakningen var dock en trevlig del i det hela. Dom blev ju goda! 2 små pinnar (säg sanningen. 3!) käkade jag upp. De återstående tar jag med till jobbet i morrn och bjuder kollegor. Dom kommer bli förtjusta, mina gottegrisar till arbetskamrater ;) 
Tips: överblivna äggulor o vitor kan du spara i kylen och göra nåt av. Aioli, maränger, omelett, äggröran, beasås osv. Ett annat tips är att vispa sönder gulorna och frysa dem. Hållbarheten är ett par månader. Gäller även vitorna. 

Här kommer receptet ur boken: 

Kransekager ca 18 st

Ugnstemp 175 grader, varmluft 175 grader

250 g mandelmassa
rivet skal av en 1/4-1/2 citron
1 äggvita

Garnering:
2 dl florsocker
1/2 äggvita
2 droppar ättiksprit  

Riv och rör mandelmassan smidig. Tillsätt citronskalet. Vispa äggvitan till lätt skum. Blanda det med mandelmassan. Häll smeten i en kastrull och ställ den på mycket svag värme. Värm under  omrörning. tills smeten tjocknat något. Låt den kallna.
Forma den till små tjocka längder, rullar, ca 7 cm långa. Nyp till dem på översidan så de blir trekantiga. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. . Grädda mitt i ugnen tills de fått färg men fortfarande är mjuka inuti, ca 10 min. Låt kallna.
Gör under tiden garneringen (kristyren). Rör ut florsockret med äggvita till en tjock slät massa. Tillsätt ättikspriten. Forma en pappersstrut, fyll med kristyr och klipp ett nålfint hål i spetsen. Spritsa ut kristyren på kakorna.  

Bild ur boken:


Mina bilder (skratta inte, jag är faktiskt en amatör :)):

 
Tja, inte vart det särskilt likt.... men men. Du kanske lyckas bättre? :)
 
Tack för mig denna gång! Godnatt!  


 

tisdag 5 mars 2013

Snilleblixt or not?

Bokreor är inte bra för såna som mig. Hur kan man låta bli att köpa faktaböcker om allt mellan himmel o jord, särskilt kokböcker, när bokhandeln har berg med såna böcker till extra bra pris? Dessa underbara glädjespridare som ger sån aptit och lust att stå vid spisen. Jag är matglad och en samlare av kokböcker. Men i årets bokreautbud fanns en bok som lockade med sitt omslag och sitt pris förstås. 39 kr för Sju sorters kakor. 

Av nån outgrundlig anledning slank den ner i korgen med mina övriga inköp. Kakbak? Har jag köpt en kakbaksbok? Jättekonstigt. Jag är faktiskt inte så mycket för bakverk. Jag bakar bullar inför kalas och så, men kakor, bakelser och tårtor är inte riktigt min grej. Det är gott, men inget måste i mitt liv. Inte som mat. Jag tycker dock det är hemskt kul att baka matbröd. Jäsdegar är fantastiska att arbeta med. Vilken terapi för stressade själar. I min nya bok finns inga matbröd, däremot gott om recept på wienerbröd och munkar och andra godsaker på jäsdegar. Att baka såna torde ju ha samma effekt som att knåda en matbrödsdeg?

 
När jag kikade i boken i kväll så fick jag en snilleblixt. Tänk om jag skulle baka vartenda recept? Kanske inte varje dag, men några recept varje helg. Bara för skojs skull. Som hon Julie som tillagade 524 recept enligt Julia Childs franska kokbok och som bloggade om sina missöden och kulinariska upplevelser i filmen Julie & Julia - en underbar film. Jaaaa, jag testar alla recept och bloggar jag med, tänker jag och tycker det är en strålande idé. Tills jag påminns om mina valkar och överviktskilon och Itrim som jag är med i. Jävla lysande idé - not!    

5 minuter senare skapar jag denna blogg och alla pekpinnar och no nos är som bortblåsta. Jag testar och ser om mitt bakprojekt kan bli nåt kul av. 

Snälla kommentarer mottas tacksamt (dock syns inte din kommentar förrän jag har godkänt den. Man är lite nojjig). Respons är alltid trevligt. Och du, kom över och fika!