Så råkar jag titta på sidan efter (sid 308) och ser ett recept på Kryddigt kött- och grönsaksfräs. Ögnar igenom ingredienserna och ser att det är vitkål i köttfärsröran. What a sign! Jag som precis undrade vad jag ska göra av det enorma vitkålshuvudet i kylen. "Jag ska göra köttfärsröra här och nu", bestämde jag mig. Mina planeringar inför familjemiddagen var som bortblåst (fast jag vet vad jag ska bjuda på. Inte Chili con carne iaf ;)).
Vad gör man med fräs dårå? Jag ska göra piroger och resten av röran fryser jag in! Jag visste att jag hade ett paket Findus Smördeg i frysen sen urminnes tider. Jag tog fram det för att låta plattorna tina och läser på paketet: bäst före juli 2012. Oj då. Äh, vad kan hända? (jävligt torra o knepiga att jobba med, men i övrigt ok ;))
Så idag bjuder jag på det supergoda receptet som stillar bakfulla begär och passar in i min kak- och bakblogg för jag använde faktiskt smördeg och kavlade dessutom litegrann. Så det så. Smaklig spis!
Smördegspiroger med kryddigt kött- och grönsaksfräs
300 gram nötfärs
1 gul lök
2 morötter
300 gram vitkål (5 dl strimlad)
1-2 msk margarin/smör
1-2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 krm malen kardemumma
1 msk senap
1 msk äkta soja
1 köttbuljongtärning
1-1 1/2 dl vatten
salt o peppar
1-2 paket smördegsplattor (1 platta ger 2 piroger)
Ta ut plattorna och låt dem tina. Skala lök och morötter. Finhacka löken och grovriv morötterna. Finstrimla vitkålen. Bryn fettet i en gryta. Fräs lök o morötter. Öka värmen något. Lägg i färsen och stek under omrörning tills den är jämnt grynig. Lägg sedan i vitkål, pressa i vitlöken, övriga kryddor, smulad buljongtärning och häll i vattnet. Koka under lock på svag värme ca 10 min. Smaka av. Röran passar både till ris eller i pajskal eller som här piroger.
Kavla ut smördegsplattorna och dela i 2 delar. Lägg på nån matsked köttfärsfräs på varje. Vik över degen och stäng igen med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och in i 225 graders ugn cirkus 15 minuter. NJUT!!!
Här är mina bilder (obs pirogerna är fett fula, ok, men de smakar gudomligt :)):
Bakfyllemat :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar