måndag 11 mars 2013

Bakfull bakar matiga piroger.

Igår var jag lite bakis efter en kul fest. Tyvärr är det så att när jag är sådär bakisseg så blir jag alltid sugen på nåt onyttigt, men åt det salta hållet. Det blev således ingen bakning av kakor eller liknande i helgen, men kaveln åkte fram ändå. Grejen är den att jag ska bjuda familjen på middag om ett par helger. Jag grunnade lite på vad jag ska bjuda på och plockade fram en gammal kokbok med gamla godingar. Vår kokbok från typ 80-talet. Jag tänkte att jag skulle bjuda på husmanskost, inte så supermodern mat utan riktig mat från förr. Nån köttgryta och kanske man skulle göra ett stort lass Chili con carne som pojkarna kan ta med sig i matlådor till jobbet. Tänkte jag och letade fram receptet på Chili con carne. Jag slår upp boken på måfå och prickar in sidan med Chilireceptet på första försöket. Hur knäppt som helst. 

Så råkar jag titta på sidan efter (sid 308) och ser ett recept på Kryddigt kött- och grönsaksfräs. Ögnar igenom ingredienserna och ser att det är vitkål i köttfärsröran. What a sign! Jag som precis undrade vad jag ska göra av det enorma vitkålshuvudet i kylen. "Jag ska göra köttfärsröra här och nu", bestämde jag mig. Mina planeringar inför familjemiddagen var som bortblåst (fast jag vet vad jag ska bjuda på. Inte Chili con carne iaf ;)).
Vad gör man med fräs dårå? Jag ska göra piroger och resten av röran fryser jag in! Jag visste att jag hade ett paket Findus Smördeg i frysen sen urminnes tider. Jag tog fram det för att låta plattorna tina och läser på paketet: bäst före juli 2012. Oj då. Äh, vad kan hända? (jävligt torra o knepiga att jobba med, men i övrigt ok ;))

Så idag bjuder jag på det supergoda receptet som stillar bakfulla begär och passar in i min kak- och bakblogg för jag använde faktiskt smördeg och kavlade dessutom litegrann. Så det så. Smaklig spis!    

Smördegspiroger med kryddigt kött- och grönsaksfräs

300 gram nötfärs
1 gul lök
2 morötter
300 gram vitkål (5 dl strimlad)
1-2 msk margarin/smör
1-2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 krm malen kardemumma
1 msk senap
1 msk äkta soja
1 köttbuljongtärning
1-1 1/2 dl vatten
salt o peppar
1-2 paket smördegsplattor (1 platta ger 2 piroger)

Ta ut plattorna och låt dem tina. Skala lök och morötter. Finhacka löken och grovriv morötterna. Finstrimla vitkålen. Bryn fettet i en gryta. Fräs lök o morötter. Öka värmen något. Lägg i färsen och stek under omrörning tills den är jämnt grynig. Lägg sedan i vitkål, pressa i vitlöken, övriga kryddor, smulad buljongtärning och häll i vattnet. Koka under lock på svag värme ca 10 min. Smaka av. Röran passar både till ris eller i pajskal eller som här piroger.   

Kavla ut smördegsplattorna och dela i 2 delar. Lägg på nån matsked köttfärsfräs på varje. Vik över degen och stäng igen med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och in i 225 graders ugn cirkus 15 minuter. NJUT!!!

Här är mina bilder (obs pirogerna är fett fula, ok, men de smakar gudomligt :)):

Bakfyllemat :)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar