Klockan är nu strax efter halv tolv på natten och jag vet varför jag inte bakat så mycket kakor i mina dar. Det är för att jag är FULLSTÄNDIGT VÄRDELÖS på det. Yes, så är fallet. Men, innan du går vidare till nån annans blogg, Kransekagorna blev fantastiskt GODA! Fula, men mycket goda. Ugly, but very delicious. Härligt sega med mandelsmak. Citronskalsraspet förhöjer det än mer.
Det jag misslyckades med är att rulla snygga jämnlånga och jämntjocka pinnar och att göra dom trekantiga. Jag misslyckades med att göra en pappersstrut med ett nålfint hål i spetsen. Nästa gång använder jag en riktig sprits. Jag hade dom en längre tid i ugnen (vanlig) än det angivna i receptet. Jag slängde in mandelmassesmeten i frysen för att få den mer formbar (smart idé. Skulle haft mer tålamod med att kyla smeten). Hade en droppe för mycket ättiksprit i kristyren. Mandelmassan var för kletig. Kanske det beror på taskig kvalitet?
Men jag gav mig inte. Jag fullföljde uppdraget och skrattade gott när jag såg hur platta och tjocka mina pinnar blev i ugnen. Inte särskilt likt bilden i boken, haha. När de svalnat så garnerade jag med min hemmagjorda sprits. 2 cm kristyr dränkte den stackars kakan. Herregud, så där fint som på bilden kan inte jag spritsa. Fick skrapa bort lite med en sked. Garnityren såg värre ut än ett ostädat tonårsrum. Provsmakningen var dock en trevlig del i det hela. Dom blev ju goda! 2 små pinnar (säg sanningen. 3!) käkade jag upp. De återstående tar jag med till jobbet i morrn och bjuder kollegor. Dom kommer bli förtjusta, mina gottegrisar till arbetskamrater ;)
Tips: överblivna äggulor o vitor kan du spara i kylen och göra nåt av. Aioli, maränger, omelett, äggröran, beasås osv. Ett annat tips är att vispa sönder gulorna och frysa dem. Hållbarheten är ett par månader. Gäller även vitorna.
Här kommer receptet ur boken:
Kransekager ca 18 st
Ugnstemp 175 grader, varmluft 175 grader
250 g mandelmassa
rivet skal av en 1/4-1/2 citron
1 äggvita
Garnering:
2 dl florsocker
1/2 äggvita
2 droppar ättiksprit
Riv och rör mandelmassan smidig. Tillsätt citronskalet. Vispa äggvitan till lätt skum. Blanda det med mandelmassan. Häll smeten i en kastrull och ställ den på mycket svag värme. Värm under omrörning. tills smeten tjocknat något. Låt den kallna.
Forma den till små tjocka längder, rullar, ca 7 cm långa. Nyp till dem på översidan så de blir trekantiga. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. . Grädda mitt i ugnen tills de fått färg men fortfarande är mjuka inuti, ca 10 min. Låt kallna.
Gör under tiden garneringen (kristyren). Rör ut florsockret med äggvita till en tjock slät massa. Tillsätt ättikspriten. Forma en pappersstrut, fyll med kristyr och klipp ett nålfint hål i spetsen. Spritsa ut kristyren på kakorna.
Bild ur boken:
Mina bilder (skratta inte, jag är faktiskt en amatör :)):
Tja, inte vart det särskilt likt.... men men. Du kanske lyckas bättre? :)
Tack för mig denna gång! Godnatt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar