onsdag 6 mars 2013

Gaffelkakor med havresmak.

Jag hade inte tänkt baka nånting i afton utan vänta med det till helgen. Men när jag sitter i tv-fåtöljen och glor på Sveriges Mästerkock med molande värk i magen och sugen på nåt gott (jepp, pms big time), så förflyttar jag mig, utan att blinka, till köksregionen under första bästa reklampaus och tar fram de få ingredienserna till kvällens recept. Återigen är det sidan 90 som lockar till dumheter. Jag kör enkelhet så här på vardagskvällarna. Gaffelkakereceptet verkade görlätt, som dom skulle sagt i Göteborg. 4 ingredienser. Sånt man har hemma. Perfa! Jag delade smöret i bitar och blandade med sockret. Det tar sin lilla tid att röra ihop kallt smör med socker, så skålen fick följa med till fåtöljen så jag inte missade matprogrammet. Mm, så gott det doftar om extrasaltat smör.

Under nästa reklampaus tillsatte jag torrvarorna. Jag jobbade ihop degen med handen. Först trodde jag att jag tagit i för lite fett (eller för mycket mjöl) för degen var torr och svår att få ihop. Ska jag tillsätta lite vatten kanske? Så kom jag att tänka på mördeg som man alltid måste röra ihop snabbt så att smöret inte blir för varmt och gör degen svårjobbad. I detta fall vart det en fördel för jag lyckades arbeta in mjöl och gryn i fettet så det blev en fin deg. Reklampausen tog slut i samma veva så jag slängde in degen i kylen och kollade klart på Sveriges Mästerkock.  

Så tog jag ut degen och delade den i 4 delar. Rullade längder som jag sen delade i ett antal mindre delar, jag räknade inte. 50 st borde det ha blivit. Jag som slarvar fick 42 st i olika storlekar. Stabilt, hahaha. Jag smörjde bakplåtspapper och formade kulor av dom här småbitarna. Lade dom sen på plåten och plattade till med en gaffel. Blev så fint så. Skjuts in i ugnen. När jag kikade genom ugnsluckan efter ca 7 minuter så såg jag att kakorna flutit ut och i varandra. Återigen har jag slarvat. Har tvingat 42 kakor att trängas på en plåt. Borde haft två plåtar. Space för tusan. Hur hade det sett ut om jag hade haft 50 kakor på plåten? Poor little things. Efter 10 minuter doftar det ljuvligt i hela rummet och jag tar ut dessa underbart goda kakor. 1,2,3 kakor åkte ner i mitt gap. Så spröda och läckra. Är du sugen på nåt gott och superlättlagat till en kopp te; gör gaffelkakorna. Här är receptet:

Gaffelkakor med havresmak ca 50 st

Ugnstemp 200 grader, varmluft 175 grader

200 g margarin eller smör
4 msk socker
1 1/2 dl havregryn
3 dl vetemjöl

Rör matfett och socker. Tillsätt havregryn och mjöl. Forma degen till runda kulor. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Platta till dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Mina bilder:

 

4 kommentarer:

  1. mums mums mums

    ser jättegoda ut

    SvaraRadera
  2. Dom där verkar va enkla och ser super smarriga ut. Dom kommer jag att baka nån dag. Tycker om att baka små kakor när det är enkelt . Har ett kanon enkelt på kokoskakor som jag brukar göra ( supergoda är dom oxå) kram //B

    SvaraRadera
  3. Bjud mig på kokoskakorna. B ;)

    SvaraRadera