Wienerstänger.
Slutligen testade jag att baka en kaka som blev prisbelönt 1945. Den såg lite avancerad ut, men det var inte så farligt. Jag fick inte till dom så elegant som på bilden, men blev nöjd ändå. Man känner igen kakan iallafall. En sprits hade väl vart smidigt, men den glömde jag så jag duttade sylt med en Irish coffee-sked. Funkade bra men det tar lite längre tid. Jag tror att längderna skulle varit lite tjockare. Då hade det blivit en djupare skåra att fylla med sylt. Eftersom jag har en förmåga att få platta kakor, så flyter ju även sylten ut. Det ger ju ingen elegans direkt. Nåja det var första gången. Man lär sig. Det är första gången jag bakar med hjorthornssalt. Alltså, gör man pulvret av hjorthorn? Låter hemskt. Måste forska. Läs här.
Smaklig spis och adjöken på en stund.
Wienerstänger ca 60 st
Ugnstemp 200 grader, varmluft 175 grader
250 gram smör eller margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthorssalt
Fyllning:
3-4 msk fast röd sylt
Glasyr:
2 dl florsocker
1 1/2-2 msk vatten
Rör matfett och socker. Tillsätt äggen, ett i taget och mjölet blandat med hjorthornssaltet. Arbeta till en smidig deg. Dela degen i fyra delar. Forma ca 40 cm långa längder. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten på varje längd. Fyll med sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Blanda ingredienserna till glasyren. Bred den på de varma längderna. Skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.
Rätt fina ändå :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar