måndag 11 mars 2013

Baba Ganoush.

Jag älskar namnet på den här röran med mosad aubergine. Baba Ganoush. Låter så älskvärt och rart. Som älskling. Klart man måste testa att göra en sats med nånting som låter så fint. Jag gjorde en liten laddning igårkväll. Andra gången på kort tid som jag rör ihop en Baba G. Det är hemskt gott. Passar utmärkt till kött och sallad. Istället för sås om man typ bantar. Du hittar Baba Ganoush i kök från mellanöstern. Libaneser har alltid med den i sina menyer. Jag hade en aubergine i kylen som började se lite tråkig ut. Dags att göra nåt med den helt enkelt. 

Baba Ganoush

1-2 auberginer
2 tsk tahini (sesampasta - finns på burk)
1/2 citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
salt, peppar
ev 1 msk olivolja
färsk mynta

Värm ugnen till 250 grader. Skär ett par snitt i skinnet på auberginerna, lägg dem på en plåt och ställ in i ugnen. Rulla runt dem då och då. Auberginerna är klara när de är riktigt mjuka och har fått lite grillfärg. Dra av skinnet och pressa ut överflödig vätska med hjälp av ett durkslag. Mixa inkråmet från auberginerna tillsammans med tahini, citronsaft, spiskummin och vitlök. Mixa till en jämn röra. Blanda eventuellt i en skätt olivolja och smaka av med salt och peppar. Dekorera med ett par myntablad.

Mina bilder:

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar